domingo, 31 de julho de 2011

Brunello di Montalcino: + de 10 anos

No último dia 21 de julho, realizamos mais uma degustação no Rosmarino, com a presença de 9 confrades, e 5 exemplares de Brunello di Montalcino com pelo menos 10 anos, o vinho mais novo era da safra 2001, e o mais antigo da de 1999. O menu e a harmonização estavam excelentes, sempre a cargo do nosso confrade Paulo Sampaio.

Os vinhos harmonizaram muito bem com o menu escolhido..

Couvert: Pães especiais da casa, chèvre al huille, relish de pepino e manteiga

Entrada: Crostini di Fegatini

Primeiro prato: Risotto de Funghi Porcini

Prato principal: Brasato com polenta

Sobremesas: Creme brulée ao limão siciliano, tarte tatin com sorvete de canela, torta de nozes e mel com sorvete de creme, sorvete de coco com baba de moça ou terrine de frutas frescas.

O ambiente, a comida e o serviço, como sempre, estavam excelentes..

Como mencionado acima, a degustação contou com cinco vinhos, com níveis alcoólicos variando entre 13.5% e 14%.


A seguir uma breve descrição dos vinhos degustados:

Fontevino 2001
Produtor: Camigliano
País/Região: Italia/Toscana
Graduação alcoolica: 13.5%

La Casa 2000
Produtor: Caparzo
País/Região: Italia/Toscana
Graduação alcoolica: 13.5%

Vigna del Paretaio 1999
Produtor: Talenti
País/Região: Italia/Toscana
Graduação alcoolica: 14%

Villa Poggio Salvi 1999
Produtor: Biondi Santi
País/Região: Italia/Toscana
Graduação alcoolica: 13.5%

Sugarille 2000
Produtor: Pieve Santa Restituta/Angelo Gaja
País/Região: Italia/Toscana
Graduação alcoolica: 14%

Vinhos Degustados


Os Brunellos são Produzidos com 100% da uva Sangiovese Grosso, com um rendimento máximo de 80 quintais por hectare e a produção por videira é limitada a 2,7 quilos. O envelhecimento em madeira mínimo obrigatório é de dois anos em barricas de carvalho e em garrafas por no mínimo mais 4 meses. O grau alcoólico mínimo natural das uvas é de 12%.

Além de vinificação, todas as operações que envolvam a preservação e engarrafamento do vinho, bem como o seu engarrafamento deve ser realizado dentro da zona de produção. Antes do engarrafamento, o vinho "certificado para se tornar Brunello di Montalcino DOCG" tem que se submeter exames químicos e aprovação de uma degustação.

Os resultados do nosso painel se mostraram muito equilibrados, com uma dispersão de notas na média aparada de apenas 1,9 pontos (de 89,8 a 91,6). O vinho que ficou em último lugar foi o Villa Poggio Salvi, um dos mais antigos, safra 1999, produzido pelo Biondi Santi, que foi escolhido o pior vinho por 4 confrades e o segundo pior por outros tres.

O segundo melhor vinho do painel, foi o La Casa 2000, considerado o melhor vinho por tres confrades e o segundo melhor por outros dois.

O Campeão da noite, foi o Sugarille 2000, produzido por Angelo Gaja, que ficou em primeiro lugar para quatro confrades e em segundo para outros tres. Este excelente vinho recebeu 92 pontos da Wine Advocate.


Vejam os resultados completos abaixo.


Não se esquecam que o nosso próximo encontro será no dia 18 de Agosto, quando degustaremos os Icones do Mundo. Até lá....

Não percam esta grande degustação.

segunda-feira, 18 de julho de 2011

Brunello di Montalcino


Brunello di Montalcino is a red Italian wine produced in the vineyards surrounding the town of Montalcino located about 70 miles (110 km) southwest of Florence in the Tuscany wine region. Brunello, roughly translated as "nice dark one" in the local dialect, is the unofficial name of the clone of Sangiovese (also known as Sangioverosso) grown in the Montalcino region. In 1980, the Brunello di Montalcino was awarded the first Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) designation and today is one of Italy's best-known and most expensive wines.

History

One of the first records of "Brunello" was a red wine that was made in the Montalcino area in the early 14th century. In 1831, marchese Cosimo Ridolfi (who was later appointed Prime Minister of Tuscany by the Grand Duke Leopold II) praised the merits of the red wines of Montalcino above all others in Tuscany. In 1865, an agricultural fair in Montalcino noted that the prize winning wine of the event was a "select red wine" known as a Brunello. In the mid-19th century, a local farmer named Clemente Santi isolated certain plantings of Sangiovese vines in order to produce a 100% varietal wine that could be aged for a considerable period of time. In 1888, his grandson Ferruccio Biondi-Santi-a veteran soldier who fought under Giuseppe Garibaldi during the Risorgimento-released the first "modern version" of Brunello di Montalcino that was aged for over a decade in large wood barrels.

By the end of World War II, Brunello di Montalcino had developed a reputation as one of Italy's rarest wines. The only commercial producer recorded in government documents was the Biondi-Santi firm who had declared only four vintages up to that point-1888, 1891, 1925 and 1945. The high price and prestige of these wines soon encouraged other producers to emulate Biondi-Santi's success. By the 1960s there were 11 producers making Brunello, and in 1968 the region was granted Denominazione di Origine Controllata (DOC) status. By 1970 the number of producers had more than doubled to 25, and by 1980 there were 53 producers. In 1980, the Montalcino region was the first Italian wine region to be awarded Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) designation. By the turn of the 21st century, there were nearly 200 producers of Brunello di Montalcino, mostly small farmers and family estates, producing nearly 330,000 cases a year.

In 2008, Italian authorities confiscated four producers' 2003 Brunello on charges that the producers had committed fraud by including foreign varietals such as Cabernet Sauvignon and Merlot in the wine that they then fraudulently labeled as Brunello di Montalcino, which by law may only contain Sangiovese grapes. Laboratory tests later confirmed that the confiscated wines were in fact Brunello except for a small portion that remained inconclusive.

Climate and geography

Montalcino has one of the warmest and driest climates in Tuscany with the grapes in the area ripening up to a week earlier than in nearby Vino Nobile di Montepulciano and Chianti Classico. It is the most arid Tuscan DOCG, receiving an average annual rainfall of around 28 inches (700 mm)-in contrast to the Chianti region which receives an average of 35 inches (900 mm). The northern slopes receive fewer hours of sunlight and are generally cooler than the southern slopes. Vineyards planted on the northern slopes ripen more slowly and tend to produce wines that are racier and more aromatic. Vineyards on the southern and western slopes receive more intense exposure to sunlight and more maritime winds which produces wines with more power and complexity. The top producers in the area have vineyards on both slopes, and make use of a blend of both styles.

The town of Montalcino is a small medieval village located about 564 metres (1,850 ft) above sea level in the province of Siena. The wine district is centered to the northeast of the village in densely wooden and hilly terrain. Monte Amiata, the highest peak in Southern Tuscany, provides a sheltering influence from the southeast and tempers the region's climate and rainfall. Compared to the nearly 41,000 acres (16,592 ha) of planted land in Chianti, Montalcino is a relatively small wine region with around 3,000 acres (1,214 ha) planted. Vineyards in Montalcino are planted in varied soils-including limestone, clay, schist, volcanic soil and a crumbly marl known as galestro-at altitudes ranging from 490 ft (149 m) to 1,640 feet (500 m). This diversity in terroir contributes to the vast range in quality and potential complexity of Brunello di Montalcino.


Fonte: Wikipedia